Wat doen we nog?
VERMOGENSBEHEER
Veel ondernemers zijn dagelijks bezig om hun bedrijf gezond te houden en liefst ook te laten groeien. Maar je mag niet vergeten stil te staan bij het grootste risico, het feit dat we allemaal eindig zijn en dat ook daarop moet geanticipeerd worden. De overdracht van het familiebedrijf is altijd een cruciaal moment voor het bedrijf en al zeker als de overdracht onverwacht moet plaats vinden.
In de eerste plaats moet successie- en vermogensplanning zorgen voor gemoedsrust. Onze adviseurs zijn op de hoogte van de steeds veranderende wetgeving en informeren jou proactief op een correcte manier. Helemaal op maat van jouw situatie als ondernemer.
OVERDRACHTEN & PLANNING
Om een overdracht succesvol tot einde te brengen moet het project heel doordacht gepland worden. Een overdracht is geen alledaagse bezigheid en is een lang traject dat wel enkele risico’s kan inhouden voor de continuïteit van je onderneming. Er moet toekomstgericht en proactief nagedacht worden over de onderneming en haar perspectieven, om haar op termijn in de best mogelijke financiële, humane en psychologische condities te kunnen overdragen.
Om je te helpen levenswerk in goede condities over te laten door conflicten met familie en vennoten te voorkomen, biedt FISCOPTI ondersteuning om de waarde te kennen van jouw onderneming en de verschillende uitdagingen van jouw toekomst project aan te pakken.
De evaluatie van een onderneming is een complexe oefening. Er bestaan meerdere evaluatiemethodes die afhangen van jouw activiteiten sector. De problematiek is niet alleen de best passende methode te gebruiken voor je situatie maar ook de argumenten voor te bereiden naar een potentiële overnemer toe.
Onze FISCOPTI experten gaan je niet alleen helpen een overname voor te bereiden, ze zullen ook kritisch kijken naar het juiste juridische kader waarin dit alles moet gebeuren.
STATUTEN EN AANDELENOVEREENKOMST
De statuten van een vennootschap zijn zelden voldoende aangepast aan de concrete situatie van een onderneming. De informatie in die statuten is meestal beperkt tot het absoluut wettelijk minimum. Een aandeelhoudersovereenkomst is daarom het middel bij uitstek om de werking van de vennootschap vast te leggen in concrete regels. Ze is enkel bekend tussen de partijen die de overeenkomst ondertekenen, en kan gemakkelijk worden opgemaakt of aangepast.
Dat is bij de statuten niet het geval. Die zijn publiek, waardoor er geen ruimte is voor discrete afspraken. Statuten moeten worden aangepast via notariële akte en dan worden gepubliceerd. Best een omslachtige procedure.
Een goed draaiende onderneming evolueert voortdurend. Het is allesbehalve denkbeeldig dat bepaalde afspraken niet goed werken of achterhaald zijn, dat de aandeelhouders wijzigen, er een nieuwe strategie is overeengekomen… Je kan niet voor elke verandering de statuten gaan updaten. Een aandeelhoudersovereenkomst is dan snel aangepast.
Ons team van experten staat klaar om je hierin te begeleiden en advies te geven op maat van zowel jezelf als je onderneming.
Ben je aan vermogensplanning aan het denken?
Zou je graag de aandelenstructuur binnen je bedrijf veranderen of wil je je bedrijf verkopen?
Neem dan snel contact met ons op en kom gerust langs. De koffie staat al klaar.
Of stuur ons een bericht (door op onderstaande knop te drukken), dat kan ook.