Bedrijfsadvies

Pensioen Oplossingen

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord: je pensioen wordt als zelfstandige alvast geen vetpot. Gelukkig kan jij daar zelf een mouw aan passen, door te zelf te sparen voor een aanvullend pensioen.
Boek een afspraak

Als zelfstandige kan je op verschillende manieren sparen voor een aanvullend pensioen. Je kan een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) of een traditioneel pensioensparen afsluiten. Werk je met een vennootschap, dan is ook een individuele pensioentoezegging (IPT) een nog interessantere oplossing.

VAPZ

Wat je statuut of de rechtsvorm van jouw onderneming ook is: via deze formule van pensioensparen kan je als zelfstandige jaarlijks een bedrag naar keuze opzij zetten voor je oude dag.

Maar het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) biedt je meer dan alleen een simpele spaarformule: het garandeert tevens financiële bescherming voor je naasten in geval van vroegtijdig overlijden, en geeft je recht op een vervangingsinkomen bij langere periodes van inactiviteit of indien je arbeidsongeschikt bent na ziekte of een ongeval.

Het laatste voordeel, maar zeker niet het minst belangrijke, is dat je stortingen aan het VAPZ aftrekbaar zijn als beroepskosten.

IPT

De Individuele Pensioentoezegging (IPT) is er speciaal voor zelfstandigen met een vennootschap. Het is hier immers de vennootschap die de bijdragen betaalt ten voordele van de bedrijfsleider. De IPT kan een aanvulling zijn op het VAPZ, want ook deze biedt bescherming bij arbeidsongeschiktheid of vroegtijdig overlijden en is fiscaal aftrekbaar.

POZ

Dankzij de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) kunnen ook zelfstandigen die actief zijn als natuurlijk persoon, zelfstandigen in bijberoep en meewerkende echtgenoten/echtgenotes op een fiscaal aantrekkelijke manier hun extralegaal pensioen opbouwen.

GROEPSVERZEKERING

Zelfstandige bedrijfsleiders met een regelmatige en maandelijkse bezoldiging kunnen aan een bijkomende pensioenopbouw doen via een groepsverzekering voor zelfstandigen. Daarnaast kan je een deel van de premies, naar gelang de keuze van de zelfstandige bedrijfsleider, gebruiken voor aanvullende dekkingen zoals hospitalisatie, vervangingsinkomen, overlijden, overlijden door ongeval en/of invaliditeit door ongeval.

Geïnteresseerd in mogelijke pensioen oplossingen?

Om meer te weten over mogelijke pensioen oplossingen en welke mogelijkheden die een groepsverzekering voor zelfstandigen biedt, kan je bij jouw FISCOPTI adviseur terecht.
Neem snel contact met ons op en kom gerust langs. De koffie staat al klaar. 
Of stuur ons een bericht (door op onderstaande knop te drukken), dat kan ook.

Contacteer ons