Wat doen we nog?
LOONADMINISTRATIE
Loonadministratie is vaak een tijdrovende activiteit die ook best gevoelig is voor fouten. Daar hoef je als ondernemer niet van wakker te liggen. Onze specialisten ondersteunen je hierbij graag met correct advies of nemen de administratie op ons van A tot Z.
Er komt heel wat papierwerk kijken bij loonadministratie: aangiftes voor DIMONA, berekening van vakantiegeld, tijdskrediet, enz. Ook voor deze zaken werken we bij FISCOPTI samen met experten die dit graag volledig van je overnemen zodat jij je kan focussen op de groei en activiteiten van je onderneming.
Kies je er liever voor om je loonadministratie zelf te beheren, dat kan ook. FISCOPTI ondersteunt jou daar graag bij. Welke formule je ook kiest, we staan je altijd persoonlijk bij en werken voornamelijk samen met één van de volgende erkende sociale secretariaten: Xerius en Liantis. Bij hen kan je steeds op een vaste contactpersoon rekenen die je adviseert. Ze nemen een aantal administratieve taken van je over en geven je zelfs sociaal juridisch advies.
Bij FISOPTI zorgen we ervoor dat u als werkgever ten alle tijde een correct en volledig geoptimaliseerd personeelsbeleid kan voeren.
ARBEIDSREGLEMENT
Het arbeidsreglement beschrijft de rechten en plichten van de werkgever en de werknemer. Bij een sociale inspectie wordt dit document zeker gecontroleerd. Van zodra je één werknemer in dienst hebt, ben je verplicht een arbeidsreglement op te maken en het bij te werken, telkens wanneer er iets in de wetgeving verandert.
Heb je al een arbeidsreglement? Stel je dan eens de vraag of het wel is aangepast aan de laatste evoluties in de (sociale) wetgeving, de bekendmaking ervan en volgt het de naleving van de hogere rechtsnormen wel? Wanneer heb je eigenlijk je arbeidsreglement nog eens geactualiseerd?
Indien je niet meteen antwoorden op bovenstaande vragen? Dan is het hoog tijd om FISCOPTI te contacteren.
Welke informatie moet verplicht worden opgenomen in een arbeidsreglement?
- de uurroosters;
- de wijzen van meting van en controle op de arbeid met het oog op het bepalen van het loon;
- de wijze, het tijdstip en de plaats van betaling van het loon;
- de opzeggingstermijnen en de dringende redenen
- de rechten en plichten van het toezichthoudend personeel;
- de plaats en de persoon belast om eerste hulp te verlenen;
- de duur van de jaarlijkse vakantie;
- de namen van de leden van de ondernemingsraad;
- de leden van het comité voor de preventie en bescherming op het werk;
- de syndicale afvaardiging;
- …
AANSLUITINGEN ONDERNEMERSLOKET
Als je wil starten als zelfstandige, dan moet je kunnen bewijzen dat je de nodige kennis hebt om jouw onderneming goed te beheren. Concreet betekent dit dat je een getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer of gelijkwaardige akte moet kunnen voorleggen of moet kunnen aantonen dat je over de nodige relevante ervaring beschikt.
Het ondernemingsloket is het centrale contactpunt voor starters en bestaande ondernemingen om de administratieve formaliteiten te vervullen.
Als u een eenmanszaak begint, moet je je eerst wenden tot een erkend ondernemingsloket.
Voor een vennootschap is de eerste stap in de meeste gevallen de notaris, gevolgd door de neerlegging van de statuten bij de griffie van de ondernemingsrechtbank; om je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen helemaal af te ronden, moet je daarna nog naar een ondernemingsloket gaan.
Een ondernemingsloket contacteren via FISCOPTI
Er zijn momenteel acht erkende ondernemingsloketten Je kan je ondernemingsloket vrij kiezen, waar je bedrijf gevestigd is, heeft geen belang.
Via onze FISCOPTI medewerkers word je rechtstreeks in contact gebracht met het voor jouw onderneming en situatie geschikte ondernemingsloket. We zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk van start kan en met alle wettelijke bepalingen in orde bent.
Rol van het ondernemingsloket
- het gaat na of je voldoet aan de wettelijke eisen om de door jou gewenste activiteit te mogen uitoefenen;
- het zorgt voor jouw (verplichte) inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen;
- het kan in jouw plaats bepaalde administratieve formaliteiten afhandelen, zoals: uw identificatie bij de btw of de RSZ regelen; verschillende toelatingen aanvragen (FAVV, SABAM, …).
Daarnaast bieden de loketten ook nog andere diensten aan zoals:
- de aansluiting bij een sociaalverzekeringsfonds voor zelfstandigen
- de aansluiting bij een verbonden sociaal secretariaat;
- de verstrekking van advies bij de oprichting van jouw project;
- de opstelling van dossiers voor subsidieaanvragen;
- opleidingen;
- een begeleiding tijdens de eerste activiteit maanden, enz.
Benieuwd hoe wij jou in no-time kunnen opstarten?
Wil je je aansluiting snel in orde hebben zodat je meteen aan de slag kan als ondernemer?
Neem snel contact met ons op en kom gerust langs. De koffie staat al klaar.
Of stuur ons een bericht (door op onderstaande knop te drukken), dat kan ook.