10-12-2022
VAPZ of IPT Wat doe je best als ondernemer?
Wat is een VAPZ?
Om deze meest voordehand liggende vraag al meteen te beantwoorden: als je moet kiezen tussen pensioensparen, IPT of VAPZ, begin dan altijd met VAPZ.
VAPZ, voluit het “Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen”, is de meest interessante vorm van pensioenopbouw voor een zelfstandige. Belangrijke voorwaarde hierbij: je bent zelfstandig in hoofdberoep.
Wat is dan het maximum bedrag dat u kan sparen bij VAPZ?
Het maximum bedrag bij VAPZ verschilt van jaar tot jaar. In 2022 lag dit wettelijk vast op 3.447 euro.
Maar… hoeveel JIJ als ondernemer exact mag sparen, hangt af van het bedrag waarop je sociale bijdrage betaalt ( = je netto belastbaar inkomen van 3 jaar geleden).
Zo kan je maximum 8,17% van dat bedrag sparen via VAPZ.
Wat brengt een VAPZ nu op dan?
Bij VAPZ krijg je maar liefst 62% terug van wat je spaart: via vermindering van je sociale bijdrage én je personenbelasting. VAPZ is bij uitstek de beste belegging die je maar kan hebben.
Die 62% staat dan nog los van wat je contract opbrengt. De totale opbrengst bij VAPZ ligt dus altijd nog iets hoger … toch merkwaardig niet?
VAPZ wordt belegd in een tak21-fonds, vergelijkbaar met een privaat spaarboekje, met de volgende voordelen
- je geniet volledige kapitaalsgarantie
- je ontvangt de interesten
- je krijgt een winstdeelname op je reserve (het totaalbedrag in je spaarpot)
En nog een voordeel: je betaalt géén premietaks bij VAPZ, interessant toch?
VAPZ: Eindafrekening en fiscaliteit
Op het einde van de rit, wanneer je je bedrag uitgekeerd krijgt, moet je nog wel met een zekere aftrek van belastingen rekening houden:
- RIZIV-bijdrage: 3,55%
- solidariteitsbijdrage: 0 - 2% (afhankelijk van de aard van de uitkering: pensioen of overlijden)
- belasting via stelsel van fictieve rente: 3,5 – 5% (afhankelijk van je pensioensleeftijd)
De aangifteplicht ligt tussen de 10 en 13 jaar. Zolang mag je dit dus aangeven in je personenbelasting. Dat je de aangifte mag spreiden, maakt VAPZ des te interessanter.
VAPZ: voor- & nadelen
Voordelen:
- Veilig spaarsysteem: zonder risico, met kapitaalsgarantie
- Zeer groot belastingvoordeel
- Geen premietaks
Nadelen:
- Lagere interesten
- Lager rendement
- Alleen voor zelfstandigen in hoofdberoep
Wat is dan een IPT?
Sparen via IPT of een “Individuele Pensioentoezegging” kan enkel als je een vennootschap hebt.
Dan is het de vennootschap die de premies betaalt én die ze volledig mag aftrekken als beroepskost. Zo hou je minder winst over, waarop je dan ook minder belastingen betaalt. Reken hier op een fiscaal voordeel van 20-25% op je vennootschapsbelasting.
Het contract staat wel op naam van de vennootschap, maar de verzekerde is en blijft de zaakvoerder. Stel dat je vennootschap failliet gaat, dan blijft de IPT-reserve toch toegekend aan jou persoonlijk.
Maximum bedrag bij IPT
Bij IPT is er geen maximum bedrag. Hoe meer je verdient, hoe meer reserve je kan opbouwen.
Het exacte bedrag dat je mag sparen, wordt berekend via de 80% regel. Een ingewikkelde berekening die we jou om begrijpelijke redenen zullen besparen. Maar weet wel dat voor je IPT rekening gehouden wordt met je totaal opgebouwde pensioenkapitaal ( = je wettelijk pensioen + de aanvullende pensioenen).
Bij IPT mag je sparen voor elk jaar dat je werkt in je vennootschap PLUS de 10 jaar ervoor, ook als je toen werknemer was.
Je kan daarenboven kiezen voor periodieke premies (je betaalt per kwartaal, per maand,…) én koopsommen, wat je de nodige flexibiliteit geeft. Bij een koopsom betaal je een groot bedrag ineens. Handig op het einde van het jaar, als blijkt dat je daardoor minder belastingen kan betalen.
Anders dan bij VAPZ, betaal je bij IPT wel een premietaks van 4,4%.
Let wel op! Sinds 2021 spaar je via IPT tot de helft minder…!
In 2021 werd het wettelijk pensioen voor zelfstandigen aangepast. Sindsdien bouw je je pensioen op zoals een bediende. Hoe meer sociale bijdrage je betaalt, hoe meer pensioen je krijgt. Is dit dan goed nieuws? Jazeker!
Maar… daardoor kan je nu plots minder aanvullend pensioen opbouwen. Want de fiscus heeft tegelijk de 80% regel aangepast, waardoor je in sommige gevallen tot de helft minder kan sparen dan daarvoor via IPT.
Net zoals bij VAPZ houdt je boekhouder alles zorgvuldig alles goed in de gaten voor jou en zal hij je tijdig adviseren om stappen te ondernemen, wanneer nodig.
IPT: Wat brengt het dan op?
Bij IPT heb je bijv. de keuze om te beleggen in tak21, tak23 (de beurs) óf in allebei. Dan combineer je de veiligheid van tak21 met het rendement van tak23 en haal je op een gecontroleerde manier méér uit je reserve. Dat maakt het wel interessant dus.
IPT: Eindafrekening en fiscaliteit
Hoeveel belastingen je nog uiteindelijk zal moeten betalen bij de uitkering van je kapitaal, hangt af van de leeftijd waarop je met pensioen gaat. Hoe dichter bij je 65ste, hoe voordeliger.
Net zoals bij VAPZ moet je eerst je RIZIV-bijdrage (3,55%) en je solidariteitsbijdrage (0-2%) betalen.
Daarna moet je nog met het volgende rekening houden:
- Vanaf 65 jaar op pensioen: 10% belasting
- Tussen 62 en 64 jaar: 16,5% belasting
- Op 61 jaar: 18% belasting
- Op 60 jaar: 20% belasting
Dit is natuurlijk hoe het er nu in 2022 uitziet …. Wat de toekomst brengt, weet natuurlijk niemand.
IPT: voor- & nadelen
Voordelen:
- Groter rendement door op de beurs te gaan
- Grotere spaarbedragen, afhankelijk van je loon
- Koopsommen ook mogelijk
- Tot 10 jaar teruggaan in de tijd
Nadelen:
- Premietaks betalen
- Sinds 2021 tot de helft minder sparen
- Enkel voor vennootschappen
Wil je meer weten over hoe je als ondernemer het best kan zorgen voor je levenstandaard na je actieve carrière en hoe je ondertussen het best fiscale voordelen behaalt, contacteer ons dan door een vrijblijvend gesprek met een Fiscopti specialist aan te gaan.
Is dit artikel van toepassing op uw bedrijf of heeft u hier graag meer informatie over? Neem contact op en we helpen u graag verder!